Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi eu nulla vehicula, sagittis tortor id, fermentum nunc. Donec gravida mi a condimentum rutrum. Praesent aliquet pellentesque nisi.

Vinarija Budimir

HomeVinarija Budimir

VINARIJA BUDIMIR

Vinarija, poljoprivredno gazdinstvo i preduzeće Vino Budimir nalaze se u Aleksandrovcu Župskom, u delu grada Veliko Borje, kako se nekada nazivalo tradicionalno vinsko naselje „Poljana”, u kojem su nekada bili vinogradi i stari podrumi naše porodice.

Ceo naš projekat nazvan je po Budimiru Zdravkoviću, deda Budi, koji se sa mojom bakom Verom vinarstvom bavi više od 70 godina. Nastavljajući vinarske tradicije svojih predaka, oni i dalje sa mladalačkim entuzijazmom neguju vinograde i njihove plodove pretaču u vrhunska vina.

Našeg pretka Živadina Zdravkovića knez Milan Obrenović odlikovao je 1878. godine za zasluge u oslobodilačkim ratovima. Značajna je činjenica da je Živadin pred Svetog Nikolu 1877. godine i odlučujuće bitke za proboj Jankove klisure doneo vino iz svog porodičnog doma da se vojska pričesti. Zbog toga se 1878. uzima kao bitna i prelomna godina u tradiciji vinarske porodice Zdravković.

Danas, sa deda Budom uz nas, osavremenjujemo proizvodnju vina i pišemo nove stranice u istoriji ovog vinarskog podneblja. Na brojnim putovanjima po svetu obišli smo mnogo velikih vinariji upoznali značajne ljude iz vinarskog sveta, a to iskustvo i znanje primenjeno je u proizvodnju naših vina.

Teritorija:

Porodična vinarija Vino Budimir nalazi se u jednom od najstarijih vinarskih regiona na Balkanu – Župi. Struktura zemljišta u ovom regionu je veoma kompleksna, ali najzastupljenija su zemljišta bogata glinom i krečnjakom. Ova zemljišta sadrže različite minerale koji stvaraju mogućnost zadržavanja vode čime naše loze bivaju snabdevene svim potrebnim nutrijentima. Postavili smo zadatak da izvučemo maksimum iz ogromnog potencijala župskog podneblja i zemljišta, koristeći iskustvo brojnih generacija župskih vinara, kao i dostignuća savremene tehnologije.

Vinogradi:

Najstariji porodični vinogradi se nalaze na 300 metara nadmorske visine na brdu Gubovac, iznad manastira Drenča. U planu je proširenje vinograda u bliskoj budućnosti drugim sortama kojima će to zemljište najviše prijati. Poštujući tradiciju gajimo autohtone sorte tamjaniku i prokupac, a pored njih imamo i loze rajnskog rizlinga. Takođe, u cilju pospešivanja privrede regiona, u kooperaciji se gaje i internacionalne sorte poput Merlot-a, Cabernet sauvignon-a i Sauvignon blanc-a.

The tour includes:

Pick up and drop off at the agreed place

Vineyard and winery tour

12 hours

Min. people: 4 / Max. people: 40

Transport included

Wine tasting

Wine platter

Traditional lunch and dessert

Guide on location

Possibility of buying wine at the winery

BOOK YOUR TOUR