Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi eu nulla vehicula, sagittis tortor id, fermentum nunc. Donec gravida mi a condimentum rutrum. Praesent aliquet pellentesque nisi.

Vinarija Tonković

HomeVinarija Tonković

O VINARIJI

Vinarija Tonković osnovana je 2006. kako bi oživeli kadarku, istorijski značajnu vojvođansku sortu grožđa. Kao heritage vinarija izabrali su kadarku jer je deo kulture ovoga kraja i njegovog terroira.

Danas je ovde gotovo potpuno izumrla, iako preko granice u Mađarskoj daje neka od najboljih mađarskih crvenih vina. Kupili su desetak hektara zemlje u Bačkim Vinogradima i zasadili prve loze kadarke na peščanom tlu. Želeli su da proizvedu drugačiju kadarku. Zahvaljujući viziji Igancija Tonkovića, bivšeg diplomate i legende vojvođanske javne scene, uspeli su da afirmišu kadarku kao jedno od najvažnijih bačkih vina koje je konkurentno i u međunarodnim okvirima. O tome svedoče Decanterove nagrade.

Heritage vinarija Tonković blisko sarađuje sa čitavim nizom stručnjaka: od profesora vinogradarstva iz Mađarske, do vrhunskih winemakera iz Rioje. Zajedničko znanje, ljubav i posvećenost Projektu Kadarka omogućili su im da razviju vinograde i vina vrhunskog kvaliteta.

ISTORIJA VINARIJE

a
osnovana

2006

Vinarija Tonković osnovana je 2006. kako bi oživeli kadarku, istorijsku vojvođansku i slavonsku sortu grožđa

prva berba

2011

Kada su svi potrebni uslovi bili ispunjeni, prva berba vinarije dogodila se 2011 godine

lokacija

2019

Vinarija Tonković ukopana je u pješčanu dinu pokraj vinograda i salaša. Subotičko-horgoška pješčara nalazi se na sjevernom području vojvođanske Bačke, uz samu mađarsku granicu

klima

2019

Reč je o krajnjem južnom delu velike peščane površine koja se prostire između Dunava, Tise, Budimpešte i severa Bačke.

sorte grožđa

2006

Kao heritage vinarija izabrali su kadarku jer je deo kulture ovog kraja i njegovog terroira. Kadarka je crna sorta grožđa koja je odigrala važnu ulogu u istoriji vinarstva u Bačkoj

kadarka

2006

Još sredinom 19. veka naširoko se sadila u Panonskoj nizini, da bi počela nestajati nakon Drugog svetskog rata jer je gusti grozdovi i sklonost bolestima čine zahtevnom za uzgoj. Jedinstvenim tehnikama u njihovim vinogradima kadarku su podigli na novi nivo.

BOOK YOUR TOUR