Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi eu nulla vehicula, sagittis tortor id, fermentum nunc. Donec gravida mi a condimentum rutrum. Praesent aliquet pellentesque nisi.

Vinarija Tarpoš

HomeVinarija Tarpoš

Vinarija Tarpoš

Pre više od stotinu godina, padine Venčaca i Vrbičkih brda iznad Aranđelovca bile su pokrivene vinogradima. U tom kraju je osnovana i slavna „Venčačka vinogradarska zadruga“, jedinstvena na Balkanu, koja je između dva svetska rata proizvodila 300.000 litara vina,  čak i penušava vina po šampanjskoj metodi. Taj podrum posetila je svojevremeno i Eleonora Ruzvelt.

Bilo je to slavno vreme vinogradara i vinara sa Venčaca. A, onda je došlo vreme propadanja i u drugoj polovini 20. veka vinogradi oko Aranđelovca su više krčeni nego gajeni. Dobro vino sa Venčaca, Bukulje i vinograda vrbičkih i orašačkih – palo je u zaborav…

Sve dok 2003. Tihomir Tika Timotijević, rodom iz Aranđelovca, inače uspešan građevinski inženjer, nije odlučio da iznad rodnog grada, na samoj međi sela Vrbica i Orašac, sagradi jedan drugačiji „grad”. Vinograd.

U selu Vrbica, na jednom južnom zemljišnom talasu koji se sliva ka Aranđelovcu, Tihomir je postavio temelje svog vinograda. Vina koja se rađaju sa pogledom na Venčac i Oplenac, neguju se u podrumu, koji, kao vinski „šato“, lagano niče iznad vinograda. Tako su postavljeni i temelji budućeg vinogradarstva i vinarstva čitavog ovog kraja. Tako je rođen Tarpoš.

The tour includes:

Pick up and drop off at the agreed place

Vineyard and winery tour

6 hours

Min. people: 4 / Max. people: 40

Transport included

Wine tasting

Food paring with wine

Guide on location

Possibility of buying wine at the winery

BOOK YOUR TOUR